We współczesności alergie typu pokarmowego pojawiają się z większym natężeniem niż w latach ubiegłych. Dobrze chociaż, że rozpoznawanie tego typu alergii również jest na wyższym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do podstawowych objawów, które mogą wzbudzić zaniepokojenie należą: dolegliwości bólowe brzucha, brak łaknienia, często występujące biegunki, wymioty, a nawet owrzodzenia w okolicach jamy ustnej czy bóle migrenowe. W wyniku uczulenia na gluten może występować też anemia spowodowana niedostatecznym poziomem żelaza we krwi, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie ma potrzeby, aby doświadczać wymienionych objawów. Mamy przecież możliwość wykonania odpowiedniego testu. W oparciu wynik konieczne mogą się stać zmiany diety, a co za tym idzie – również sposobu życia na co dzień. Z naszego menu musimy wyeliminować znaczną ilość produktów żywnościowych. Na cenzurowanym są między innymi: pokarmy zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, ale również różnorodnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu muszą pamiętać też o uważnym czytaniu listy składników produktów gotowych. Ważne jest też unikanie jedzenia takich dań, co do których nie posiadamy informacji w zakresie zawartości. Zarówno w przypadku pożywienia, jak i leków.
Nie leczona celiakia ma konsekwencje w naszym serwisie przeczytasz jakie
Różnego rodzaju substancje konserwujące prawie na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak martwić na zapas. Pozbawione glutenu pożywienie są współcześnie łatwo osiągalne, nie tylko w sklepach z tzw. ekologiczną żywnością, ale nawet w większych sklepach. Ponad to dużo piekarnii ma w ofercie nie zawierające glutenu wyroby. W jadłospisie warto zawrzeć jak najwięcej produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w pozbawionej obróbki formie. Dietę nietolerującego glutenu również można skomponować w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet rezygnowanie z łakoci. Funkcjonowanie osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu wymaga znacznej ostrożności w wybieraniu produktów żywnościowych oraz leków.